Пам'ять з полиновим присмаком болю

Аварію на Чорнобильській АЕС досі називають найбільшою техногенною катастрофою в історії мирного атома. Цій трагедії привласнений сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, що стало локальною катастрофою з глобальними наслідками. Волею долі, епіцентром ядерної аварії стала саме наша багатостраждальна українська земля.

Весна 1986 року стала для України національною трагедією. Аварія на Чорнобильській АЕС навіки викарбувала в пам’яті мужність і героїзм тисяч людей, що першими стали грудьми проти стихії, яку спричинив вибух четвертого реактора. 

Через атомне пекло, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, пройшли сотні тисяч ліквідаторів. Полтавщина відрядила багато своїх фахівців: міліціонерів, пожежних, будівельників, медичних працівників, водіїв - на боротьбу з невідомою та неконтрольованою стихією. У період з 1986 по 1989 рік у роботі з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь загалом понад 20 жителів сіл Пришибської громади.

Героїзм  ліквідаторів наслідків аварії, як і пам'ять про померлих, вражених смертельними променями й пов'язаними з ними хворобами, завжди повертатиме вдячних нащадків обличчям до весни 1986 року.

Готуючись у 2016 році до відзначення 30-х роковин з дня аварії на ЧАЕС, ми провели у громаді урочистості, запросили односельців-учасників ліквідації наслідків чорнобильської аварії (чорнобильців) та їх рідних, друзів, які поділились спогадами, передали до шкільного музею світлини, особисті речі, документи, нагороди. Усі вони згодом стали частиною нашої експозиції.

Дев’ять з них, наших односельців, вже назавжди відійшли у вічність.

Бут Микола  Андрійович. До аварії працював водієм машини невідкладної медичної допомоги Пришибської лікарні. У 1986 році був направлений до міста Прип’ять, вивозив потерпілих із зони відчуження. Втратив здоров’я, а згодом – і життя. Похований у селі Пришиб

Гарнець  Юрій Леонідович. Народився у селі Грибовка  Башкірської АРСР. До аварії працював на фермі радгоспу імені  Ватутіна. У 1986 році брав участь у ліквідації наслідків  аварії на чорнобильській АЕС у складі в/ч 61610. Внаслідок аварії втратив  власне здоров ҆я і роботу,  народилась хворою дочка, захворіла  і померла дружина. Помер. Похований у селі Єристівка.

Барна Володимир Васильович. До аварії Працював водієм у Кременчуці. Протягом 1986 року тричі побував у Чорнобильській зоні, переганяючи техніку. Втратив здоров’я та сім’ю, але не втратив людяності та готовності прийти на допомогу. Похований у селі Пришиб

Здоренко  Анатолій Володимирович. До аварії  працював у радгоспі  імені Ватутіна машиністом-трактористом зрошувальних систем. Із січня по червень 1990 року перебував у селі Терехи в 30-км  зоні відчуження. Налагоджував зв’язок. Відзначений подякою командування  та Нагороджений  нагрудним знаком «Учасник ліквідації  аварії на ЧАЕС»

 Ларін Анатолій Григорович. Народився у 1949 році в с. Риглі Лохвицького району. Випускник зооветеринарного технікуму. Призваний Кременчуцьким військоматом в 1990році. Пробув в тридцяти кілометровій Чорнобильській зоні 189днів.

Корецький Володимир Іванович .  уродженець села Кобелячок, 1964 року нароження. ДО аварії працював водієм на взуттєвій фабриці. В Чорнобильській зоні відслужив три місяці, три тижні і три дні. Помер  у 1992 році

Орел Петро Олексієвич. Народився у селі Кобелячок  в 1953 році. Працював у Кременчуці. Призваний  Кременчуцьким військоматом, був в зараженій зоні понад 5 місяців.  Повернувся в село Кобелячок. Помер  у 2003 році

Кобеляцький Микола Андрійович.  Народився 1949 року   у селі Кобелячок. До аварії на ЧАЕС Працював у будівельній бригаді колгоспу. В 1986 році був Призваний  на ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи.  В зараженій зоні відслужив 90 днів. Нагороджений почесною грамотою. Помер . Похований у селі Кобелячок.

Каблуков Дмитро Семенович. Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Проживав  до минулого року у селі Єристівка.

Середній вік ліквідаторів, що пішли у засвіти – 47 років.

Поруч із нами продовжують топтати ряст герої-ліквідатори.

Робота Віталій Остапович. Народився у 1950 році в селі Пришиб. До аварії працював учителем трудового навчання Пришибської школи. У 1989-1990 роках виконував обов’язки начальника фінансової служби в/ч №49903. Відзначений подякою командування та нагрудним знаком «Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС». Пенсіонер.

Федоренко Юрій Павлович. Народився у 1960 році в селі Пришиб. До аварії працював водієм у радгоспі імені Ватутіна. У 1986 році виконував роботу по дезактивації техніки у зоні відчуження. Працює сторожем у Пришибській школі.

Тарасов Юрій Іванович. Народився  У  1962 році в селі Пришиб, до аварії працював у радгоспі імені Ватутіна водієм. Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої  категорії . У 1986 році  перебував у в/ч 61610. Вогнеборець у Пришибській пожежній частині.

Городянко Сергій Григорович. Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Проживає у селі  Пришиб. Займається веденням фермерського господарства.

Савосік Василь Миколайович. Народився у 1953 році в селі Городнявка Хмельницької області. До аварії працював трактористом дільниці зрошення. У 1986 році здійснював дезактивацію зараженої місцевості та відгороджування 30-кілометрової зони. Нагороджений ювілейною медаллю та почесною грамотою Кременчуцької райдержадміністрації. Інвалід ІІ групи

З семи чоловік на той час Кобелячківської сільської ради живими залишилось всього три.

Шевченко Галина Василівна. Народилась у 1995році в селі Потоки. До аварії працювала у Кременчуцькій міській водолікарні. З 14 травня 1986 року Була Призвана з  як медпрацівник о складу медично-рятувальної бригади. Протягом місяця Вивозила  з зараженої зони до Бородянки  потерпілих людей. Повернулась  до Кременчука. З 1990 року на пенсії.

Удовицький Олександр Анатолійович. Народився в селі Кобелячок у 1966 році. До аварії на ЧАЕС працював  водієм крана у місті Комсомольськ. Призивався Кременчуцьким військкоматом в 1986 році. Відслужив в зараженій зоні 62 дні, Житель міста горішні плавні. працював  машиністом крана на Єристівському ГЗК.

Цукрук Василь Севастьянович. народився у 1946 році в селі Хреновна Вінницької області. До аварії працював водієм у місті Комсомольськ   Призваний в 1986 році  військкоматом  міста Комсомольська. Був в Чорнобильській зоні 90 днів, в тому числі безпосередньо на дезактивації  території біля  пошкодженого реактора. Після тривалого  лікування до виходу на пенсію працював у ГТЦ Полтавського ГЗК.



Наші земляки - чорнобильці по Комендантівському старостинському округу. Це: Рамазанов Сабір Абдурахманович, Войтенко Володимир Петрович, Колфа Олександр Борисович, Приданчук Юрій Леонтійович, Дурда Іван Іванович, Горошко Петро Вікторович та Горбань Іван Петрович.

Час летить швидко та чорнобильська трагедія для нашого народу лишається незагоєною раною і невирішеною проблемою.

Із кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє, аби ніколи більше не зміг повторитись цей жах.

 Безмежна шана і доземний уклін тим, що пройшли ці випробування. Світла пам’ять усім, хто поклав свої життя у боротьбі із невидимим ворогом – радіацією.

 

 

 

 

 

 



Коментарі