Орієнтири розвитку музейної справи

 2021 рік - час підведення підсумків роботи, аналізу досвіду діяльності шкільного історичного музею.  З 26 жовтня по 21 грудня 2021 року проводиться огляд музеїв на місцях.

 

Обласний огляд музеїв при закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, проводиться у рамках Всеукраїнського огляду музеїв при закладах освіти  на виконання Закону України „Про музеї та музейну справу”, а також відповідно до Положення про музеї при дошкільних, загальних середніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України, та Положення про присвоєння звання „Зразковий музей” музеям при дошкільних, загальних середніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України.

Головними завданнями огляду є:

упорядкування та систематизація музейної мережі;

вивчення діяльності музеїв з охорони пам’яток природи, історії та культури, їх участі у форумі та раціональному використанні Музейного фонду України;

аналіз використання музейних колекцій в освітньому процесі, їх ролі в патріотичному вихованні дітей та молоді;

приведення змісту експозицій у відповідність до вимог Законів України щодо документації суспільного життя, забезпечення функціонування української мови як державної, Рекомендацій МОН України „Про перегляд підходів з організації діяльності музеїв історичного профілю” (лист МОН України від 22.05.2015 № 1/9-255);

проведення аналізу змісту оглядових та тематичних екскурсій музеїв на відповідність головному призначенню музею: об’єктивно висвітлювати події, факти, діяльність історичних постатей тощо, зміни у цьому контексті назв музеїв;

налагодження та зміцнення зв’язків музеїв закладів освіти з державними і комунальними музеями, архівами, товариствами охорони пам’яток історії та культури, творчими спілками та громадськими організаціями;

популяризація знань та здійснення просвітницької роботи через засоби масової інформації та інтернет-ресурси.

У Пришибській територіальній громаді огляд організовує і проводить Відділ  освіти, культури, спорту та туризму виконкому сільської ради, який створив комісію для його проведення. 

До складу комісії включили представників відділу освіти, фахівців культури, представників громадських організацій. 

Вона вивчає роботу музею; надає методичні рекомендації щодо його діяльності; робить висновки щодо його відповідності чи невідповідності статусу музею при закладі освіти, а також званню „Зразковий музей” для музеїв; визначає  музеї, що претендують на присвоєння звання „Зразковий музей”; проводить роботу щодо встановлення відповідності музею історичного профілю вимогам „Методичних рекомендацій щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів” (лист МОН України від 22.05.2015 № 1/9-255);

За підсумками огляду орган управління освітою готує наказ про підсумки огляду музеїв з додатками.

Додаток 2

Інформація                                                                                                                          про підсумки огляду музею

Історичний музей Пришибської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області відкрито 16 березня 2015 року. Створення музею ініціював педагогічний та учнівський колективи закладу світи з нагоди відзначення 100-річчя навчального закладу. В основі експозиції – збережені експонати сільського музею, який припинив роботу в 1990-х роках.

З січня 2017 року музей очолює Івахненко Оксана Юріївна, учитель історії, учитель вищої категорії, старший учитель, керівник гуртка «Юні екскурсоводи», з 2021 року – гуртка «Історичне краєзнавство».

Робота шкільного історичного музею будується на засадах партисипативного музею (музею 2.0), як простір для соціокультурного діалогу для мешканців і гостей Пришибської територіальної громади заради переосмислення минулого та  порозуміння різних поколінь, створення і  розвитку спільнот.

Пошуково-дослідницька робота музею спрямована на поглиблене вивчення наявних у музеї експонатів, а також поповнення музею новими експонатами.

Опрацьовані матеріали про родини односельців, жертв Голодомору, репресій, воєн, учасників української революції 1917-1921 рр., односельців-учасників ліквідації наслідків  аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій у зоні АТО, ООС.

Проведені зустрічі із учасником Другої світової війни К.І. Прокопенком (травень, 2019), з учасниками бойових дій в зоні проведення АТО та членами їх сімей, з рідними героя Небесної Сотні Євгена Случака (березень, 2020), з жителькою села Рак Н.В. (квітень, 2020). Ведеться листування, спілкування у соцмережах з колишніми односельцями, їх  рідними, з пошуковцями України та сусідніх країн, ветераном УПА Томашевською М.В.

Фондова робота музею спрямована на поповнення фондів музею оригінальними предметами та матеріалами, а також їх облік. Серед нових експонатів:

Краєзнавчо-побутові (вишитий домашній текстиль; музичні інструменти, ручна швейна машинка, святковий одяг);

Фото, аудіо та відеоматеріали різних років (фото учасника української революції В.В. Григоренка, фото матеріалів його справи з архіву СБУ, фото і  аудіо та відеоматеріали спогадів Рак Н.В., в’язня нацистських таборів, фото й документи односельців-учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, фото і особисті речі учасників бойових дій у зоні проведення АТО, фото й особисті речі Литвина А.С. – колишнього учня школи, українського дисидента в Росії);

Друкована продукція: «Наш музей онлайн», «Нащ музей у ефірі», «Свідчення очевидців Голодомору», «Свідчення односельців, що були вивезені на примусові роботи в роки Другої світової війни».

Експозиційна робота музею спрямована на виконання вимог «Методичних рекомендацій щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів».

Виготовлені таблички із оновленими назвами розділів музею, що відображають періоди 1917-1990 рр., включені до експозиції нові експонати, що відображають участь односельців у визвольних змаганнях українського народу, боротьбі за волю України від козацьких часів до наших днів. Оновлені етикетки з анотаціями у експозиції.

Поповнена експозиція, присвячена участі односельців в Революції Гідності, війні на Сході України та підтримці цієї боротьби земляками-волонтерами, а також колишнім учнем закладу – представником української діаспори, дисидентом в Росії А.С. Литвином.

Оновлений етнографічний розділ «Світлиця».

Екскурсійно-просвітницька робота музею насичена та різноманітна за формами й змістом: систематично проводяться музейні уроки з курсів історії України,  історії Полтавщини; оглядові та тематичні екскурсії, тематичні виховні заходи – квести, зустрічі, флешмоби, конкурси.

Активісти музею проводять інформаційно просвітницькі акції в громаді з використанням матеріалів шкільного музею – «Музей на колесах», «Незабудьки пам’яті», «Маки пам’яті», «Барикада Гідності», тощо

             Підготовлені тематичні презентації з використанням краєзнавчих матеріалів до виступів перед громадою «Родина Шинделів з хутору Шинделі: протистояння тривалістю трьох поколінь» (лютий, 2019), «Небо війни» (травень, 2019) «День пам’яті і примирення: пам’ятаємо, перемагаємо» (травень, 2020), «Пам’яті жертв політичних репресій» (травень, 2019), «Наша земля, наші герої» (Травень, 2021) «Село моє, для мене ти єдине» (вересень, 2021), «Пам’ять з полиновим присмаком болю» (квітень, 2021) «Пам’яттю сильні своєю» (травень 2021)

Організовані загальношкільні урочистості з нагоди знаменних дат (Свято Героїв, День Добровольця, День пам’яті Небесної Сотні, День Гідності та Свободи, День пам’яті жертв політичних репресій, День створення УПА, День пам’яті Героїв Крут, )

Музей активно співпрацює з Кобелячківським народним музеєм імені У.С. Олефір, Кременчуцьким музеєм історії авіації і космонавтики, Краєзнавчими музеями м. Горішні Плавні, с. Дмитрівка. Активісти музею – учасники розробки, популяризації та впровадження туристично-екскурсійних маршрутів.

Матеріали музею широко використовують і пропагують в громаді, районі, області вихованці рою «Сагайдачний» під час участі в грі «Сокіл» («Джура»), які створили постдокументальний театр та підготували вистави за матеріалами досліджень про односельців – борців за волю України.

Волонтерська та благодійна діяльність. Активісти музею надають волонтерську допомогу воїнам ЗСУ. Вони – активні учасники Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця», Міжнародної акції «Щедрий вівторок», Всеукраїнської акції «Подаруй книгу українським бібліотекам Сєвєродонецька», акції на підтримку видання книги Р. Коваля з творами М. Міхновського та придбання книг для сільських бібліотек Пришибської громади.

Роботу музею регулярно висвітлюють  засоби масової інформації:  онлайн-видання «Перемога» https://docs.google.com/document/d/1UwKROO-wjSu9Gf72WDyt24ZHPgj70PR_/edit?usp=sharing&ouid=105846508119655191533&rtpof=true&sd=true

радіо «Кварцит» https://nashmusiem.blogspot.com/p/blog-page_3.html

телеканал ГОКТВ https://www.youtube.com/watch?v=TmK1T0fPr4A

 блог музею https://nashmusiem.blogspot.com/2021/12/blog-post_11.html

 блог  «Життя Пришибської громади»  https://pryshybviddil.blogspot.com/2021/06/blog-post.html

фейсбук-спільнота «Наш музей» https://www.facebook.com/groups/660388571464766/posts/1060328971470722/


Коментарі