Мистецькі мандри

 


Неймовірну подорож до полтавських духовних скарбів здійснили юні краєзнавці разом з керівником гуртка "Юний художник" (нажаль, у минулому) Ганною Панченко.
 Її талановита вихованка Анастасія Ралко  підготувала чудову роботу із зображенням давнього кургану, яка прикрасить стіни Полтавського Центру охорони та дослідження пам'яток археології.

Учасників відвідин цікавило все: і сама будівля Центру і його фахівці, і їх напрацювання та плани, зокрема - інтерактивна віртуальна зустріч із шаманкою бронзової доби та взаємодія з артефактами із її поховання у Гребінківському кургані.

Побували юні мандрівники у загадковій підземній частині будівлі Центру, яка буквально просякнута духом таємниць минулого та зачаровує магічною атмосферою.




       До квесту "Віртуальність забутих предків" долучились усі від найменших до найстарших членів команди. Кожен встиг зробити собі віртуальне татуювання, почаклувати над магічним горщиком, перевірити власні лікарські здібності...  Від неймовірних вражень голова йшла обертом і хотілось танцювати разом із шаманкою під звуки бубна.

І це був лише початок наших мистецьких походеньок. Далі ми оглядали видатні пам'ятки історичного центру давньої Полтави. 
Побували на Івановій горі, оглянули пам'ятники Великому Кобзарю, вшанували загиблих героїв-полтавців біля пам'ятника гетьману Івану Мазепі, навідалися до садиби Івана Котляревського, що стала колискою української літературної мови.
На зворотньому шляху завітали до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки, де опинились на виставці "Полтавська мальовка", кожна робота тут випромінює тепло та вражає неповторністю. От де ми змогли сповна насолодитись творами майстрів давніх традицій полтавського декоративного розпису! 


Почуття настільки переповнювали юних відвідувачів, що вони не змогли втриматись від спроб самовираження через фортепіано. Щоправда, швидко відчули, що бракує відповідної музичної підготовки.
Оглянувши ще кілька полтавських пам'ятників (Марусі Чурай, Івану Котляревському) та роботи митців у Художньому салоні, попрямували далі.Кожен встиг придбати унікальні авторські сувеніри на згадку. Серед них була дерев'яна сопілочка, що допомагала виразити свої враження та настрій через прості мотиви.

І ось нарешті ми прямуємо до Полтавської міської школи мистецтв "Мала академія мистецтв" імені Р.О.Кириченко. Яке розмаїття технік, стилів, матеріалів у роботах її вихованців. Скільки фантазії та таланту у кожній роботі, виконаній дитячими руками під керівництвом досвідчених педагогів!
Нарешті насичена програма нашої поїздки була вичерпана. Ми втомлені та задоволені повертались з надією на чергові подорожі та відкриття нових художніх смаколиків.


Адже нас чекає іще Полтавська галерея мистецтв, драматичний та ляльковий театри, Співоче поле... Тож духовне зростання невпинно триватиме.
 "Полтава- це осередок духовності та джерело для натхнення,  що його можуть черпати як діти так і люди різного віку. Колись я робила уроки при керосиновій лампі, а нині, завдячуючи імерсивним технологіям, маю можливість потрапити у віртуальний світ забутих предків, взяти участь у інноваційному проекті, споглядати неповторні мистецькі роботи як професійних художників так і роботи учнів школи мистецтв імені Раїси Кириченко. Це колажі, мотанки, батик, живопис, гобелени, декоративний розпис, кераміка - безліч технік та видів. Одні роботи вражають майстерністю інші фантазією і глибинним змістом." - Панченко Ганна Пахомівна, викладач живопису та скульптури, пенсіонер.
"Дуже цікавою та позитивною вийшла прогулянка по Полтаві! Я зміг привезти сувеніри на згадку своїм рідним. Особливо зрадів тато, який колекціонує монети, коли мені вдалося поповнити його нумізматичну колекцію! Незабутні враження залишилися й від знайомства з віртуальною шаманкою. Обов'язково поїду ще не раз при нагоді." - Кирило Марченко, учень 5 класу.
"Це моя перша подорож до Полтави, сповнена неочікуваних вражень. Я побувала у віртуальній реальності, відвідала художню галерею і пам'ятки культури. Особливо мені запам'яталося знайомство з Шаманкою. Дякую за цю чудову поїздку і гарні емоціїї 🤗" - Катерина Прокопенко, учениця 6 класу





Коментарі

Популярні публікації